Miljömärkningar



Tänkte bjuda på lite olika ekolgiska tips ur den här boken, då jag tycker det ät intressant och viktigt och vill sprida det till de jag kan:)
Först ut blir miljömärkningar!

Först och främst: En miljömärkning oavsett vilken är bättre än ingen!!

"Ekologisk": Varje vara som benämns ekolgisk vare sig den har märkning eller inte har genomgått kontroll som överrens stämmer med EU:s särskilda krav på ekolgisk produktion. Vill man vara mer säker kolla efter SE Ekol med en siffra efter, då är varan garanterat godkänd.

KRAV: Är miljömärket för mat. Innebär strikta regler på att inga kemiska bekämpningsmedel, inget konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO) får användas. Djurhållning och transport är även inräknat i denna märkning.

Bra Miljöval: Naturskyddsföreningens miljömärke. Märkningen finns på kemiska medel ex. shampo, tvättmedel, rengöring. Även på ex. hushåll och toapapper. Endast varor och produkter där materialet som används kan återvinnas, återanvändas eller återföras till naturen får märkningen. Kemikalierna ska vara lättnedbrytna och inta farliga för vattenorganismer. Även krav på energi och utsläpp vid produktion.

Svanen: Nordisk officiell miljömärkning som granskar varor och tjänsters miljöpåverkan under hela livscykeln. Även krav på funktion och kvalitet.

EU-blomman: EU:s motsvarighet till svanen.

Svenskt sigill: En kvalitetsmärkning för mat och blommor, innebär att varan garanterat kommer fr. svenska gårdar och odlingar där man försöker minska användningen av kemiska bekämpningsmedel. Även vissa miljökrav.

Demeter: Står för ekologisk och biodynamisk odling.

Axmärket: EU:s märkning för ekologiska produkter. Produktens beståndsdelar, förädling och förpackning godkänds av något EU lands ekoövervakning. Inte lika hårda krav som demeter och KRAV.

Välj MSC: Marine Stewardship Council, internationell märkning för skaldjurs och fiskprodukter. Fisket ska bevara mångfalden, produktiviteten och den ekologiska processen i havet.

FFP märkning: Fair Flowers Fair Plants, märkning av snittblommor och krukväxter, visar att de är odlade med respekt för miljö och människor.

FSC: Forest Stewardship Council, internationell organisation som certifierar världens skogar. Märkningen innebär att skogen sköts på ett sätt så att naturvärdena bevaras, hänsyn tas till skogens ekolgiska processer och urbefolknignens rättigheter. I sverige ex. på  grillkol och papper.

TCO-märkning: Märkning för ex. datoreroch mobiltelefoner. Apparaten uppfyller krav på miljöpåverkan och arbetsmiljö.

EU:s energimärkning: Visar hur energisnål varan är. Dock ingen miljömärkning egentligen. A++ är effektivast, energisnålast.

Jag försöker numera att kolla efter dessa märkningar vid de flesta av mina köp!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0